Akü kontrolü, aracınızın model fark etmeksizin doğru bir şekilde çalışması ve bir sorun oluşmaması için önemlidir. Akünün kontrolü, aracınızın büyük ölçüde durumunu ortaya çıkarır.
Düzenli Akü Kontrolü Neden Önemli?
Aracınızın kalbi olarak nitelendirilen akünün düzenli bakımı, sizi ve aracınızı oluşabilecek pek çok problemden kurtaracaktır. Aracınızı çalıştırırken araç motoruna ilk enerjiyi veren akü, aracın da diğer tüm enerji işlemlerini ve enerji ihtiyaçlarını karşılar. Bu nedenle aracın kalbi olarak tanımlanmaktadır ve aküde yaşanabilecek bir sorun olmaması için düzenli olarak kontrolü gereklidir. Akü kontrolü yalnızca yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için önemli değildir aynı zamanda araç aküsünün uzun süreli kullanımı için de önemlidir. Kontrollerin zaman aralığı ise ticari kullanımda 3 ay, ticari olmayanda ise 6 ay tavsiye edilen sürelerdir.
Akünün Görevi Nedir?
Aracın hareket etmesini sağlayan enerjiyi motora ileten akü, aracın en önemli parçasıdır. Aracın çalışması akünün sağlığı ile doğrudan orantılıdır ve akü doğru çalışmadığı takdirde aracın da çalışması imkansızdır. Aracın kalbi olarak adlandırılan akünün görevleri:
Akü Ömrünü Etkileyen Önemli Faktörler
Araç aküsünün uzun ve doğru bir şekilde kullanımı, araç içindeki ek parçaların kullanımına da bağlıdır. Akü kontrolü ve bakımı şart olsa da akünüzü verimli bir şekilde kullanmanız da sizi maliyet açısından rahatlatacaktır. Aküyü uzun süre verimli bir şekilde kullanmak için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar:
Periyodik bakımda amaç aracınızın daha güvenli ve sağlıklı çalışması, performansının ise düşmemesidir. Özellikle bakımın düzenli ve belirli aralıklarla yapılması çok önemlidir. Aksatılması halinde ise istenmeyen olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Sizin ve diğer sürücülerin tehlikeye düşmemesi aynı zamanda aracınızın daha büyük sorunlar çıkarmaması için periyodik bakım zorunludur. Aracınız için gereken bakımın aralığını firmamıza sorarak öğrenebilirsiniz. Dizel araç sahibiyseniz 10.000 km’de ve benzinli araçlarda ise 15.000 km’de bakım yapılması uygundur. Yine de emin olamıy...
Lastik kullanımı araçlarda en kritik hususların başında yer alır. Sürüş sırasında zeminle aracın en önemli bağlantısı olan lastiklerin mevsim şartlarına uygun biçimde ve optimal basınç değerinde olması gerekir. Böylece maksimum verimde yol tutuşu sağlanır. Kullanım güvenliğinin ve sürüş konforunun korunması bakımından uygun lastik seçimi büyük önem taşırken, kış lastiklerinin yıl boyu kullanımı ve değişim zamanlarına ilişkin sorular merak konusu olmuştur. Mevsime özgü şartlar için farklı tekniklerle üretilen kış lastikleri sürekli kullanılamaz. Çünkü bu lastikler kış mevs...
Kışın aracınızın için dikkat edilmesi gereken bölgeler şu şekilde sıralanabilir; • Lastikler • Motor yağı ve hidrolik sistem sıvıları • Silecek ve aydınlatma sistemleri • Isıtma ve havalandırma sistemleri • Filtrelerin kontrolü ve değişimi • Egzoz bakımı Yukarıdaki durumlara dikkat ederek zorlu kış şartları boyunca aracınızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz bu durumlar aracınızın sağlığını koruyup ömrünü uzatacaktır. Aynı zamanda sürüş esnasında da sizlere büyük konfor sağlayacaktır.
Trafikte tüm şoförlerin dikkat etmesi gereken kurallardan biri olan takip mesafesi son derece büyük önem taşımaktadır. Güvenli sürüş için takip mesafesi nasıl ayarlanır? Gitmekte olduğunuz sürat ile doğru orantılı şekilde artması gereken takip mesafesi dış şartlar ve sahip olduğunuz donanıma bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fren sisteminizin ve lastiklerinizin doğru bir şekilde çalışıyor olması takip mesafenizi doğru şekilde belirleyebilmenize imkan tanıyacaktır. Aynı şekilde hava şartları uygun düzeyde olmadığında takip mesafenizi arttırarak güvenli sürüşü sağlayabi...